| Sponsored Links |
|
|
Register
and you will see NO ads! |
07-08-2009, 09:13 AM
|
#211 (permalink)
|
|
Senior Member
|
да, можам, али ако грешам ќе се молиме Лидија за исправке
зборува е како speak на англиски и говорити на српски. зборувам англиски, зборувам македонски. када зборувам правам звук во грлото и во устата. преведувам своите мисли в зборови и зборувам да ти би ме разбирала.
вели е како tell на англиски или причати на српски. причам ти причу. ти велам приказна. Ако имам вест, ти го велам вестот.
каже е како say на англиски или каже на српски.
|
07-08-2009, 09:58 AM
|
#212 (permalink)
|
|
Junior Member
|
@Фејлица: фала на изправки и инфомрацији морам да вежбам многу  разумав сум што си напишувала по македонски.
@марија: фала ти за линк со рецник. ќе го разгледувам. во Idividi нема глаголица ö,ü,ä па е малку глупо.
поздрав сите! 
|
|
|
07-09-2009, 03:17 AM
|
#213 (permalink)
|
|
Senior Member
Location: soul is in Belgrade,heart is in Bitola,brain is in Moscow:D
|
Quote:
Originally Posted by pthalo
да, можам, али ако грешам ќе се молиме Лидија за исправке
зборува е како speak на англиски и говорити на српски. зборувам англиски, зборувам македонски. када зборувам правам звук во грлото и во устата. преведувам своите мисли в зборови и зборувам да ти би ме разбирала.
вели е како tell на англиски или причати на српски. причам ти причу. ти велам приказна. Ако имам вест, ти го велам вестот.
каже е како say на англиски или каже на српски.
|
Фала Мерjем 
а глагол "рече"? и кажи ми за глаголи "to see","to watch","to look" на македонски,jас знам глагол"гледам" но тоа не може да употреба во секоjа реченица цело време 
и глаголи"to like","to love","to want","to wish"(jас знам "сака","љуби","пожели" но не знам како употреба со нив)
Зоран,нема проблем 
|
 |
07-09-2009, 07:51 AM
|
#214 (permalink)
|
|
Senior Member
|
рече е минато време на... па не знам кои глагол. на српски „рекла сам“ е минато време на „кажем“ али мислам да рече и исто така „say“
на македонски знам гледам и видам. видам е како see а гледам е како watch и look. ама не сум сигурна.
like: ми се допаѓа, сакам
love: љубам, сакам... заљубам е to fall in love
want: сакам
wish: посакувам
во почетокот ми беше тешко да сакам е и want и love ама сега мислам дека тоа е истина. кога кажеме "i love you" тоа значи "i want you. i want you to be with me. i want you to spend time with me. i want to know your thoughts. i want to know your wishes. i want your body" тако да сега не ми е проблем ако „сака“ значи i love you само е поискрено од англиски.
Марија, бугарски ти е мајчин јазик, нели?
@Лидија: дали „нели“ се пишува одвоено или споено?
|
 |
07-09-2009, 08:22 AM
|
#215 (permalink)
|
|
Senior Member
|
Фала Мерjем и во право си за глагол"сакам",овоj глагол е важен во Македонски jазик  ама по руски тоа ке биде 3 разни глаголи:
"to love"-любить,"to be fall in love"-влюбиться
"to want"-хотеть,желать
"to like"-нравиться
'to wish"-желать
бугарски не е моj мајчин јазик го не знам,помалку знам турски(студирав во универзитетот),моj мајчин јазик е руски( и украински,бидеjки татко ми беше од таму,но не зборувам многу и заборавам помалку),но руски знам 100% 
Зошто мислеше што знам бугарски? 
|
07-09-2009, 08:42 AM
|
#216 (permalink)
|
|
Senior Member
|
не знам... отсекогаш мислев дека си бугарка... али сега не знам зашто... онда ти пишуваше дека живеаш во русија, па мислев да си се селила таму, хаха.
|
07-09-2009, 09:05 AM
|
#217 (permalink)
|
|
Senior Member
|
Quote:
не знам... отсекогаш мислев дека си бугарка... али сега не знам зашто... онда ти пишуваше дека живеаш во русија, па мислев да си се селила таму, хаха.
|
хахах не не jас русинка,роденав тука но надевам што не ке умирам тука 
од каде си ти?
|
07-09-2009, 10:35 AM
|
#218 (permalink)
|
|
Senior Member
|
немам кратак одговор на твоето прашање  мајка ми е унгарка, родена е во Унгарија а се селише во Америка када беше мала ради револуцијата во 1956. Татко ми е американец. Јас сум родена на Гренада во 1984 ама имав само американско држављанство. Живевме таму до 1988. Се селивме во Америка и живеев таму до 2001. Тогаш ја завршив средната школа и сакав да научам унгарски, па се селив (сама) во Унгарија да научам јазик. Имав 17 години. Мислев дека ќе се вратам ама ми се допаѓаше Унгарија и останев овде. Сега имам и унгарско држављанство и велам дека сум унгарка... али сеуште имам и американско држављанство.
А срце ми е во Македонија 
|
07-10-2009, 02:36 AM
|
#219 (permalink)
|
|
Senior Member
|
jас мислав дека ти си Македонка(како ти мислеше што jас сум бугарка) 
и моето срце и душа се во Македониjа,знаеш каде jас беш во Црна Гора во мината година,чувствував тоj е моj роден краj,сакам да оставам и живеам таму  Зошто решаваше да учише Македонски? 
|
07-10-2009, 06:38 AM
|
#220 (permalink)
|
|
Senior Member
|
стварно? ти мислеше дека сум македонска?  )))) ти ми го украсува денот на мене  ))))
учам српски од 10. март 2008. На другиот форум најдов многу пријатели, и пишував со нив на српски. Една од нив е македонка и сега ми е една од најдобри пријателки, дури и да уште немамо се видено вон интернетот. Гледав дека македонски не е многу различит од српски, ама сепак е други јазик, и така почнев да го учам јазикот, 4 август 2008
сон ми е да си одам во Македонија и да слушнак како луѓе зборуват на македонски 
|
07-10-2009, 08:51 AM
|
#221 (permalink)
|
|
Junior Member
|
Mарија, јас сум мислил да си ти пола српкиња пола македонка и да живееш поради работа во москва, мислував "wow" таа е "multikulti" хахаха
имаме неколку заедно, и јас сум еден четврт украинац. мојата баба беше од таму, таа пристигнуше некаде по прв светскиот војна во Jугославија.
Aма незборувам Yкрајински а можеби ќу да го уцам еден ден.
Jас сум исто учил турски во универзитетот ама повеќе сум учил во улици еве една реченица во турскиот јазик.
Meraba Marija, nasil sin? Ben az türkce bilyorum, ama sen cok güzel "Makedonce" bilyorsun! Hosca kal!
Фејлица, сум се чудил што си казувала да најдобро зборуваш англискиот јазик ама сега сваѓам зошто е тое така. Mорам да ти кажувам да сум многу гордан на тебе затоа што си тоа направен мислам да јас то не би можел да оставам се по мене и одити бо други земја. честитам!
поздрав!
се то синоними или грешки:
мислував - мислише
незнам зборуват - незборувам
едног дена - еден ден
како можам да велим "few things in common" по македонски?
|
|
|
 |
07-10-2009, 10:33 AM
|
#222 (permalink)
|
|
Senior Member
|
Мерjем,мило ми е што украсувам твоj денот
не зборував но првпат,jас мислав дека ти си момче и живеаш во Македониjа,и решавав да прашував те "коjа(коj) си ти?" хахах 
jас гледав што Македонски не е многу различни од Руски(и од стариот Руски jазик коj употребувавме в 15-16 векови)
сон ми е да си одам во Македонија и да слушнак како луѓе зборуват на македонски тоа е вистина!!!!!
Зоран,selam,iyiyim nasilsin?Bence Turkce bilidim  ama Makedonca hoslaniyorum i seviyorum  seni teslim ediyor musun?
ти радуваш ме дека кажеш што jас пола српкиња пола македонка,тоа е комплимент за мене фалаааа 
Last edited by i'm little one : 07-11-2009 at 09:38 AM.
|
|
|
08-11-2009, 10:25 PM
|
#223 (permalink)
|
|
Junior Member
|
еjjjjjjj! многу кирилица! ми je страф haha
|
|
|
08-12-2009, 06:35 AM
|
#224 (permalink)
|
|
Senior Member
|
i mene mi beše strav vo početokot, koga slabo čitav kirilica... ama postoi samo eden metod za da to rešiš: čitaj mnogu kirilica 
|
08-16-2009, 10:44 AM
|
#225 (permalink)
|
|
Senior Member
|
|
08-30-2009, 10:03 AM
|
#226 (permalink)
|
|
Junior Member
|
Поздрав свима! Ја сам из Србије и надам се да вам неће сметати ако будем причала на српском и да ћете ме разумети. Елем, недавно сам посетила Македонију са својим фолклорним ансамблом, били смо у Охриду и на једнодневном излету у Крушево, на гроб Тошета Проеског (чији сам фан већ пет година, којег ценим изнад свега и тиме ми се испунио животни сан). Тада сам се заљубила у Македонију. Раније сам волела њихов фолклор, изворну музику и песме, а Тошета посебно... Међутим, тек када сам осетила ту магичну земљу сам осетила њену чар, чар свега што је македонско и топлину које нема нигде. Од тада, не могу да се навикнем на своју земљу опет. Обожавам Македонију.
Сада радим на учењу македонског језика јер планирам да студирам у Скопљу, па сам случајно налетела на овај форум и надам се да ви можете да ми помогнете, јер немам никакву другу помоћ сем интернета и пар пријатеља из Македоније. Сад ћу се забавити листањем ове теме, и надам се да ћемо се дружити. СЕ НАДЕВАМ, боље рећи
Велики поздрав за све вас!
Македонско девојче у души 
|
|
|
 |
08-30-2009, 10:51 AM
|
#227 (permalink)
|
|
Senior Member
|
Dobrodošla! veliki pozdrav od Mađarske  ja isto tako učim makedonski (i srpski). и јас сум вљубена во Македонија, ама уште не бев таму. мојот најголем сон е да патувам за Мак. 
|
08-30-2009, 11:27 AM
|
#228 (permalink)
|
|
Senior Member
|
Здраво и од мене  Не е проблем да си зборуваш на српски, еве ние ќе зборуваме на македонски, па така ќе си учиш  Добредојде во форумот и се надевам дека ќе ти биде убаво тука. 
Многу ми е мило што си обожавател на нашата мила Македонија и посебно на нашиот ангел Тоше. Одлично е што си била на посета и што ти се допаднало
Мислам дека е супер што си избрала тука да студираш и ти посакувам голем успех на секое поле 
Нажалост јас нема да бидам многу присутна на форумот како порано, бидејќи сум доста зафатена, но кога ќе можам ќе дојдам за да видам како сте и ако ви треба нешто помош.
Толку од мене за сега, се надевам генерално разбираш што пишувам
Ајде голем поздрав и се најубаво за сите 
***TOŠE FOREVER IN OUR HEARTS***
|
|
|
 |
08-31-2009, 08:04 AM
|
#229 (permalink)
|
|
Member
|
ah geezzz,im still a starter,still trying to figure out the alphabet..
i think i need a teacher to study in person otherwise im going to get confused completely...
wish u used latin alphabet so that maybe i can find common characteristics between turkish and macedonian..that could help me..

|
|
|
09-05-2009, 12:19 PM
|
#230 (permalink)
|
|
Junior Member
|
Quote:
Originally Posted by i'm little one
|
fala ti puno
Have been looking for online translation sites for a while, but this one is really good, includes German as well. Makes it easier for me to learn, because my English isn´t perfect either.
|
|
|
09-07-2009, 03:25 PM
|
#231 (permalink)
|
|
Junior Member
|
И аз много искам да я посетя Македония, и най много прекрасният град Охрид! Там са ми корените, моите дядовци и баби са били изгонени от там след Първата световна война и са дошли в свободна България.
|
|
|
09-07-2009, 03:39 PM
|
#232 (permalink)
|
|
Senior Member
|
добродошол 
|
09-08-2009, 12:40 AM
|
#233 (permalink)
|
|
Junior Member
|
koszonom 
|
|
|
09-18-2009, 03:30 PM
|
#234 (permalink)
|
|
Senior Member
|
што е тоа впечатлителна?
|
09-19-2009, 04:20 AM
|
#235 (permalink)
|
|
Junior Member
|
Quote:
што е тоа впечатлителна?
|
впечатлителен - impressive, impressionable
|
|
|
09-19-2009, 10:45 AM
|
#236 (permalink)
|
|
Senior Member
|
благодарам!
|
09-26-2009, 04:55 AM
|
#237 (permalink)
|
|
Junior Member
|
Комплетно разумем македонски, само што ми је мало теже да се изражавам. Ова тема ми много помаже, македонски језик јесте сличан српском али има и разлика, нпр. македонски нема падеже, колико сам схватила али има предлоге -та, -те, -то код неких речи...  Ето, ваљда ћу напредовати с временом, имам другарицу из Скопља па ми и она помаже. Хвала вам, тема је супер! Голем поздрав до сите 
|
09-26-2009, 06:00 AM
|
#238 (permalink)
|
|
Senior Member
|
onaj -ta, -te, -to je određeni član, kao "the" na engleskom. I da, jedva ima padeže. 
|
09-27-2009, 12:46 AM
|
#239 (permalink)
|
|
Junior Member
|
От всички славянски езици, само българският/македонският няма падежи.
|
|
|
10-01-2009, 06:52 AM
|
#240 (permalink)
|
|
Junior Member
|
Zdravo svima,
Prvo da vam kazem super vam je tema ! Nisam bas sve stranice procitala ali vidim da su neki clanovi dosta objasnjavali gramatiku makedonskog. Voljela bih nauciti makedonski jezik ,veoma mi se dopada. Vec dugo zelim da ga naucim medjutim niti postoje kursevi niti knjige da se kupe pa jedino mi preostaje da se snalazim preko interneta  ! Skinula sam gramatiku koju ste vi preorucili na ovom forumu pa cu krenuti polako sa ucenjem 
|
|
|
«
-
|
-
»
| Thread Tools |
|
|
| Display Modes |