Bulgarian chit-chat off topic discussions (split)

Thread: Bulgarian chit-chat off topic discussions (split)

Tags: None
  1. I'm unstoppable said:

Да, права си. Преди репартициите, които страната ни изплаща след ВСВ и балканските войни, са отцепени имемно територии, които днес са част от Гърция (М/у другото България доста години е имала излаз на Бяло море и мисля че и Александруполи също е бил под наше владение).

За високомерието им: Не, нямат такова, просто са крайни националисти. Бях на 3-дневна екскурзия и обиколих над 10 града, включително Александруполи, Дидимотику, Атина, Тесалоники и др. За тези 3 дена само с едно момиче успях да говоря на Английски (В нашата група имаше хора, които знаят Немски, Испански и Руски, но явно гърците или не учат и говорят чужди езици, или се правят и не искат да говорят на нито един друг език, освен Гръцки. От 1 страна е добре, но от друга лошо, особено ако си в ролята на турист.) Доста са дружелюбни, и въпреки че говорят само техния си роден език, винаги са готови да те упътят и да ти помогнат.

Относно музиката, културата, историята и т.н. - просто уникална и велика. Гърция е много търсена дестинация за отдих, туризъм, а и за живот и работа. В Северната провинция (не си спомням името й), живеят доста българи, и там като 2ри роден език е българския. В Атина и Александруполи беше голямо щастие за нас да срещнем сънародници, за да ни помогнат и те

Те имат много сходно с нас (начин на живот, традиции, религия и др.), ала има и неща, в които ние сме по-добри (например шумните купони ). Абе, от всякъде си са добри и хубави хора.

Също, все още в България, се намира повече и по-добре заплатена работа, отколкото в Гърция. Да си завършил университета с отличен, да имаш шанс и възможност за доходна и високотърсена работа, и да идеш да работиш на полето. Не е никак "готино", няма значение в Гърция или в друга страна.
    C'est la vie!
  2. panselinos's Avatar

panselinos said:

Познатите и почивките за по няколко дни далеч не са достатъчни, за да добиеш реална представа за произволно място. Да, можеш да получиш някакви съвсем повърхностни и откъслечни впечатления, пречупени през призмата на собствените ти пристрастия, но нищо повече.

А скудоумници има навсякъде. Глупостта няма националност. И в Гърция, и в България има шовинисти и патриотари, които гледат на историческото наследство като на пищен източник на престиж. Не знам дали това им осигурява някакво самоуважение, или просто търсят признание от другите. Обикновено същите тия получават хроничен ларингит от патриотарско врещене и дамгосване на останалите като "майцепродавци" и "отцеругатели", но оскверняват собствения си език с неграмотността си. Обаче че не вдяват, че родолюбието не се изразява само в гордеене и пеене на "Поискал гордий Никифор". Всъщност - най-малко в това.

Що се отнася до Егейска Македония - това е тема, която няма да отварям, защото мястото й не е тук.

Хората не се делят на бели, черни, розови, гърци, шведи, марсианци, а единствено на свестни такива и на идиоти; и от двата чешита има навсякъде. Всичко друго е тесногръдие и духовна маломерност.

Аз живея в Солун, това е шарен град. А една от причините да го обичам е именно тази.
  3. tedinkyyy's Avatar

tedinkyyy said:

Абе,животът им май не е чак толкова сходен с нашия, но хайде,да не говоря все пак, като не съм се убедила лично
    I'm unstoppable,браво на теб,имаш доста знания по история отдавна не съм срещала такъв човек на тази възраст...повечето ми съученици примерно са страшно невежи по такива въпроси...
    Съгласна съм,че хората се делят на свестни и не.Но е факт,че съществуват и такива работи като народопсихология.Човек в 90% от същността си е уникален,но има едни 10%,които няма как да не са повлияни от произхода и средата.
    Eins.. hier kommt die Sonne
    Zwei..hier kommt die Sonne
    Drei.. hier kommt die Sonne
    Vier
    Fünf
    Sechs
    Sieben..
    Acht..
    Neun.....
    Ich hab' keine Lust.
  4. NyLoN_BoY's Avatar

NyLoN_BoY said:

Както и да е. Не мисля, че това е тема на разговор, защото на мен лично не ми е много приятна...

Квото и да са направили хората, са направили същото, което и ние бихме направили на тяхното място.
  5. I'm unstoppable said:

За да оцениш чуждото, трябва добре да познаваш своето. Така че , дори и от обща култура, човек трябва да си има представа от всичко, включително и История.
    C'est la vie!
  6. macorules94 said:

Аз еднъш ойдох в Солун. Там има доста Македонци. Ойдох в едно дукян, и човекът що работеше там, ме слушна мене и татко ми що говорих ме в Македонци, и той казва:

Вие сте Македонци?

Да.

Яс имам нещо за вас. (Но не говорише гласно, за гърците да не ги слушне)

След, ойде някъде, и ни донесе стаклно шише с Ракия. И тя ракия, беше нАЙ хубавата ракия.

Извинете не знам толкова Български
  7. tedinkyyy's Avatar

tedinkyyy said:

Ами то това, което си писал,си е на чист македонски Kато изключим това"говорих ме в Македонци".И на македонски да е,пак не ми се вижда наред.Аз разбирам македонски на 100%.От слушане на македонска музика
    Ама вие май нямате я.Пишете ja.
    Eins.. hier kommt die Sonne
    Zwei..hier kommt die Sonne
    Drei.. hier kommt die Sonne
    Vier
    Fünf
    Sechs
    Sieben..
    Acht..
    Neun.....
    Ich hab' keine Lust.
  8. macorules94 said:

Ние нямаме:

Я = Ја
    Ъ = (ништо)
    ь = ј
    Й = ј
    ю = ју
    щ = шт

Ги имавме пред 100+ години ама кога се раздели Македонија и вардарската падна во Србија, ојдовме по Српската Кирлилца. И Егејската ојде по Грчки

Имаме:

Ѕ = ДЗ
    Ѓ = Гь
    Ќ = Кь
    Љ = Ль
    Њ = Нь
  9. tedinkyyy's Avatar

tedinkyyy said:

да, чувала съм аз" меЃу нас" And u can't pronounce"ъ" At least Sanja Nikolic can't
    and "chuvala sym" is "I've heard".It isn't "I've saved"
  10. macorules94 said:

Чуела сум јас меѓу нас.

And isn't ъ... uhh?

So, for Завършен, you would write Завршен.

So, they don't have the letter, but its still pronounced the same
  11. tedinkyyy's Avatar

tedinkyyy said:

Oh no u don't pronounce it in most cases.U say"a" instead.U don't say"фънки".U say "фАнки"
    Anyway I'm glad ur interested in bulgarian.Many Macedonians hate Bulgaria and Bulgarian people.
  12. macorules94 said:

Its not all "a"

Път = Пат

Стъпки = Степки

Съм = Сум
  13. tedinkyyy's Avatar

tedinkyyy said:

сън = сон
    вълк = волк... Се буди волк от соите сни во Врчак маѓепсан од Fanky G
  14. macorules94 said:

Се буди волк од сите сонови во Врчак маѓепасан од Фанки Г

wait, by Sni you mean Dreams?

and by Soite you mean All? Coz I dunno

btw, is Raina Macedonian? Coz she has some songs in Macedonian, or what you guys call Fake Fyromian Slavo Bulgarian
  15. tedinkyyy's Avatar

tedinkyyy said:

well I'll check it but i think he says"se budi volk ot svoite sni"..
    I've missed "v" in soite.I meant "svoite".
    Raina isn't Macedonian.She calls herself in that way sometimes cuz the Pirin region is called"Makedonskijat krai" in Bulgaria.Many Macedonian folkloric songs are famous in Pirin. People there even consider them their folklor.That's why raina sings "makedonski pesni" .

"Se budi volk od svojite sni vo vrcak magepsan od Funky G!!!" here it is.I checked it.
  16. macorules94 said:

lol ok.

But, isn't everyone in Pirin Macedonia, Macedonian anyway?

Just like 90% of Lerin is Macedonian, and there are still alot of Macedonians in Aegean Macedonia
  17. tedinkyyy's Avatar

tedinkyyy said:

No.Pirin is in Bulgaria for sure.Or at least part of it.
  18. macorules94 said:

Yeh but I meant, before it was Bulgarian, it was Ottoman Macedonian, and everyone there was Macedonian, so surely there are Macedonians still there
  19. lopatka's Avatar

lopatka said:

It's a very debatable question ... Every nation from around that region will answer differently ;]
    Ungir kallar, kátir kallar, gangiđ upp á gólv dansiđ lystilig!
  20. tedinkyyy's Avatar

tedinkyyy said:

Yes.Please let's top such discussions!