Learning Bulgarian language

Thread: Learning Bulgarian language

Tags: None
  1. NyLoN_BoY's Avatar

NyLoN_BoY said:

Quote Originally Posted by tedinkyyy View Post
    Хах,надявам се в СУ да е поне мааалко по-добре :s Наистина не звучи никак обнадеждаващо ... бтв аз също исках психология преди,но се отказах.Едно,че няма да вляза там 100% и друго,че спря да ме влече нещо.Колкото и парадоксално да звучи, БФ сега ме кефи повече :d Аз съм си за филолог просто,сега вече не се виждам другояче :d
    Хората, които преподават тук преподават и в София. Просто няма специалисти вече. Да не те разкуражавам, просто ти казвам горчивата истина и те предпазвам да направиш грешката, която аз направих...

2. tedinkyyy's Avatar

tedinkyyy said:

А,аз от БФ уж се отказах...почти.Освен ако просто не ме приемат там :d иначе уж съм на СлФ сега. Ама то пак ще е същото сигурно. И аз не съм чувала много хубави неща за ФСЛФ в Софийския, но просто няма къде другаде да ида.
    Last edited by tedinkyyy; 04-01-2009 at 11:28 AM.
    Eins.. hier kommt die Sonne
    Zwei..hier kommt die Sonne
    Drei.. hier kommt die Sonne
    Vier
    Fünf
    Sechs
    Sieben..
    Acht..
    Neun.....
    Ich hab' keine Lust.

3. NyLoN_BoY's Avatar

NyLoN_BoY said:

А,аз от БФ уж се отказах...почти.Освен ако просто не ме приемат там :d иначе уж съм на СлФ сега. Ама то пак ще е същото сигурно. И аз не съм чувала много хубави неща за ФСЛФ в Софийския, но просто няма къде другаде да ида.
    За филология най-добър вариант е Балканистика в Търново. Получаваш една десета от гадостта, която БФ получава. А иначе преподавателката по старогръцки е супер шматка

4. tedinkyyy's Avatar

tedinkyyy said:

Аз в Търново не мисля да ходя.Аз съм от Димитровград и съм решила,ако не стане работата със София,да си подам матурата по БЕЛ за Пловдив и да изкарам една година там БФ или СлФ и после пак кандидатствам за СУ.Но всеки ден се моля това да не ми се налага :d
    Vier
    Fünf
    Sechs
    Sieben..
    Acht..
    Neun.....
    Ich hab' keine Lust.

5. I'm unstoppable said:

Ох, честно казано, не е вече чак толкова важно какво ще завършиш (разбира се някои хора наистина страшно много държат на това), а да успееш да се развиеш като личност, да преуспееш в живота и да си доволен от себе си и постигнатото от самия теб до момента, защото живота е така непредсказуем, динамичен, забързан и променящ се. Ако си имаш мозък в главата и сърце в гърдите, ти можеш всичко, и ще успееш във всяко едно начинание. Просто трябва да си 'опичаме акъла' още като млади, за да не съжаляваме като по-възрастни. Така че не от катова значение какво ще следваш, а дали после ще можеш да се реализираш.
    C'est la vie!

6. tedinkyyy's Avatar

tedinkyyy said:

Мда, и аз така мисля вече.
    Първия срок тази година го пропилях само в мислене кое ще е най-перспективно за мен, но слава Богу, през декември нещата се наредиха така, че разбрах какво искам наистина ,нещо,което ще правя с удоволствие и се отказах и от Право, и от МО
    Vier
    Fünf
    Sechs
    Sieben..
    Acht..
    Neun.....
    Ich hab' keine Lust.

7. I'm unstoppable said:

Аз се чудя дали да не си пробвам късмета в някой колеж в Англия, ама още се колебая. Смисъл, че ще трябва доста голяма подготовка и средства, но все още имам време, докато окончателно реша.
    C'est la vie!

8. tedinkyyy's Avatar

tedinkyyy said:

Аз лично не бих ти препоръчала,но решението си е твое :d
    Vier
    Fünf
    Sechs
    Sieben..
    Acht..
    Neun.....
    Ich hab' keine Lust.

9. I'm unstoppable said:

Да знам, че ако реша да ида там да следвам се обричам първо, на пълна самота и отдалеченост от близки и приятели, второ, да стана книжен плъх, заровен до глава в книги и учебници, и трето, да не изживея студентските си години пълноценно и както му е редът. Но пък от друга страна ще завърша престижен университет, ще получа диплома, която ще признаят където и да е в света, а и една страхотна и незаменима база за развитие. Но за сега е просто алтернатива за по-нататъчно развитие.
    C'est la vie!

10. lopatka's Avatar

lopatka said:

Според мен само ще спечелиш от колеж в Англия
    Ungir kallar, kátir kallar, gangið upp á gólv dansið lystilig!

11. I'm unstoppable said:

Знам ама ... още се двоумя. И ... просто не знам кое да предпочета.
    C'est la vie!

12. I'm unstoppable said:

Пък и още ми остават 2 години, докато завърша училище. Така че има време. Вярно е твърдението, че ако искам да следвам в чужбина, трябва от сега да започна с подготовката.
    C'est la vie!

13. NyLoN_BoY's Avatar

NyLoN_BoY said:

Аз в Търново не мисля да ходя.Аз съм от Димитровград и съм решила,ако не стане работата със София,да си подам матурата по БЕЛ за Пловдив и да изкарам една година там БФ или СлФ и после пак кандидатствам за СУ.Но всеки ден се моля това да не ми се налага :d
    Повечео изроди, които преподават предметите, които се изучават в специалността Българска филология в Търново преподават и в Пловдив. Приеми искрения ми съвет и просто не се занимавай с тази специалност. Ако искаш филология - записвай се Славянска филология или Балканистика. Това мога да те посъветвам. Приеми съвета на един попарен от тази специалност и най-вече от преподавателите й. Самата специалност е прекалено тежка, преподавателите искат от тебе майка си и баща си, пък дда не говорим че вземането на изпитите е почти невъзможно и всеки взет изпит е една малка победа след прочетено невероятно количество материал. Всъщност това е специалността с най-много четене на литература (освен научната такава), преподавателите са някакви цербери и нямаш кой знае каква перспектива след като завършиш тази специалност. Лично аз познавам студентки, завършили това, които си спомнят със страх за студентските си години. Натоварването просто е прекалено голямо, да не говорим за стреса и че такова нещо като почивка в БФ просто не съществува. Приеми искрения ми съвет и просто не се занимавай с тази специалност. Ако искаш филология - записвай се Славянска филология или Балканистика. Това мога да те посъветвам.

14. I'm unstoppable said:

Any questions about Bulgarian Grammar or anything else ? Just ask us. We're not cannibals.
    C'est la vie!

15. tedinkyyy's Avatar

tedinkyyy said:

Quote Originally Posted by NyLoN_BoY View Post
    Повечео изроди, които преподават предметите, които се изучават в специалността Българска филология в Търново преподават и в Пловдив. Приеми искрения ми съвет и просто не се занимавай с тази специалност. Ако искаш филология - записвай се Славянска филология или Балканистика. Това мога да те посъветвам. Приеми съвета на един попарен от тази специалност и най-вече от преподавателите й. Самата специалност е прекалено тежка, преподавателите искат от тебе майка си и баща си, пък дда не говорим че вземането на изпитите е почти невъзможно и всеки взет изпит е една малка победа след прочетено невероятно количество материал. Всъщност това е специалността с най-много четене на литература (освен научната такава), преподавателите са някакви цербери и нямаш кой знае каква перспектива след като завършиш тази специалност. Лично аз познавам студентки, завършили това, които си спомнят със страх за студентските си години. Натоварването просто е прекалено голямо, да не говорим за стреса и че такова нещо като почивка в БФ просто не съществува. Приеми искрения ми съвет и просто не се занимавай с тази специалност. Ако искаш филология - записвай се Славянска филология или Балканистика. Това мога да те посъветвам.
    k.Ще имам предвид съвета
    Vier
    Fünf
    Sechs
    Sieben..
    Acht..
    Neun.....
    Ich hab' keine Lust.

16. tedinkyyy's Avatar

tedinkyyy said:

Quote Originally Posted by I'm unstoppable View Post
    Any questions about Bulgarian Grammar or anything else ? Just ask us. We're not cannibals.
    Oh they should ask ME I'm a future philologist
    Vier
    Fünf
    Sechs
    Sieben..
    Acht..
    Neun.....
    Ich hab' keine Lust.

17. I'm unstoppable said:

Yeah, you're right
    C'est la vie!

18. crazytofik's Avatar

crazytofik said:

I tried to read all that conversation between "tedinkyyyy", "i'm unstoppable" and "nylon boy" but it's too long for me so i gave up v polovina(ta) ... but i understood almost everything what I've read

And, coming back to subject from like milion pages ago, russian sounds totally different from bulgarian for me, but i'm not impartial, i'm only poor slavic-speaking person :P Bulgarian sounds to me more like mix of russian and turkish but not at all xD Btw russian hasn't got 30 cases (i think it was irony :P) but 6-7 just like every slavic language besides bulgarian and macedonian of course.
    София, Пловдив, Варна, Бургас, чалга до дупка - купона е при нас.

19. tedinkyyy's Avatar

tedinkyyy said:

Hey Adrian I can't agree with u bout the Turkish sounding of Bulgarian My best friend is a Turk and i even know some simple words in their language ,I hear her talking with her grandmo and i don't find anything in common with our sounding
    yeah "polovinata" is right oh damn definitive article I know it tortures u(the foreigners) so much
    but it's better to say" otkazah se po sredata"
    Vier
    Fünf
    Sechs
    Sieben..
    Acht..
    Neun.....
    Ich hab' keine Lust.

20. I'm unstoppable said:

Here, in our region (Haskovo I mean), we have and use a lot of Turkish words but our language doesn't have anything in common with Turkish (except some words but that's only ). Really! I know a little bit of Turkish and it's not like my native Bulgarian.
    C'est la vie!

loading