Results 1 to 20 of 20
 1. #1
  Senior Member Sutaris's Avatar
  Join Date
  Jul 2006
  Thanks
  12
  Thanked 51 Times in 41 Posts

  Default Albanian - English translation please?

  Could someone please translate this song? (i don't know if the lyrics are 100% correct, but i got them from a website :P)

  Ermal Fejzullahu - Diferenca

  asgje nuk dita per vite nuk pyta
  diferenca jon 10 vite kish pas
  por ti e bukur e un i ngutur
  vrapova e pas ty te rash
  asgje nuk thoje veq me provokoje
  ne grackat tua shum jam thellu
  ti e mesuar un i trazuar
  dit e nat thoja se shum te du

  ref:
  kjo diferenc zemer eshte problem
  sikur ti te ishe ne vendin tem
  mua nuk me behet von dhe tjeter i shqeteson
  ahh diferenca tjerve ju pengon

  10 viet para mu rite
  mirpo ty n'ball nuk te shkruan sa i ke
  edhe ta dija me ty do t'rija
  ti ne shpritin tim e vetmja je
  asgje nuk thoje veq me provokoje
  ne grackat tua shum jam thellu
  ti e mesuar un i trazuar
  dit e nat thoja se shum te du

  ref:
  kjo diferenc zemer eshte problem
  sikur ti te ishe ne vendin tem
  mua nuk me behet von dhe tjeter i shqeteson
  ahh diferenca tjerve ju pengon

  naj naj naj naj .......

  ref:
  kjo diferenc zemer eshte problem
  sikur ti te ishe ne vendin tem
  mua nuk me behet von dhe tjeter i shqeteson
  ahh diferenca tjerve ju pengon

 2. #2
  Senior Member
  Join Date
  Jul 2006
  Thanks
  2
  Thanked 23 Times in 16 Posts

  Ermal Fejzullahu - Diferenca
  Ermal Fejzullahu - The Diference

  asgje nuk dita per vite nuk pyta
  I knew nothing, for years i didnt (bother) asking
  diferenca jon 10 vite kish pas
  our difference had 10 years
  we had 10 year difference

  por ti e bukur e un i ngutur
  but you are beautiful and i am ... (ngut means to rush things or hurry things kind of impatient i guess)
  vrapova e pas ty te rash
  i ran and went after you
  asgje nuk thoje veq me provokoje
  you wouldnt say anything, you only provoked me
  ne grackat tua shum jam thellu
  im very deep (fallen) in your traps
  ti e mesuar un i trazuar
  youre educated, im upset
  dit e nat thoja se shum te du
  day and night id say i loved you very much


  kjo diferenc zemer eshte problem
  this difference sweetheart is a problem
  sikur ti te ishe ne vendin tem
  if only you were in my spot
  mua nuk me behet von dhe tjeter i shqeteson
  i dont even care, if other people are bothered
  ahh diferenca tjerve ju pengon
  ahh the diference ......


  10 viet para mu rite
  10 years before/ago, you grew up/got older
  mirpo ty n'ball nuk te shkruan sa i ke
  but your forhead doesnt write/give away how many years you have
  edhe ta dija me ty do t'rija
  even if i knew, id still stay with you
  ti ne shpritin tim e vetmja je
  youre the only one in my soul
  asgje nuk thoje veq me provokoje
  you wouldnt say anything, you only provoked me
  ne grackat tua shum jam thellu
  im very deep (fallen) in your traps
  ti e mesuar un i trazuar
  youre educated, im upset
  dit e nat thoja se shum te du
  day and night id say i loved you very much

  kjo diferenc zemer eshte problem
  this difference sweetheart is a problem
  sikur ti te ishe ne vendin tem
  if only you were in my spot
  mua nuk me behet von dhe tjeter i shqeteson
  i dont even care, if other people are bothered
  ahh diferenca tjerve ju pengon
  ahh the diference ......

  naj naj naj naj .......

  kjo diferenc zemer eshte problem
  this difference sweetheart is a problem
  sikur ti te ishe ne vendin tem
  if only you were in my spot
  mua nuk me behet von dhe tjeter i shqeteson
  i dont even care, if other people are bothered
  ahh diferenca tjerve ju pengon
  ahh the diference ......


  i dont know how to translate "pengon" but its like a hurdle
  something that stops you.
  like if youre running and someone sticks their foot out and you trip
  thats "pengon" lol i cant think of a different explanation and the words
  not coming to me right now.

  maybe someone else can translate that properly for you

 3. #3
  Senior Member Sutaris's Avatar
  Join Date
  Jul 2006
  Thanks
  12
  Thanked 51 Times in 41 Posts

  yes it means something like to obstruct, or to hinder (found it in a dictionary), but what does tjerve means?

 4. #4
  Senior Member Sutaris's Avatar
  Join Date
  Jul 2006
  Thanks
  12
  Thanked 51 Times in 41 Posts

  but thank you for the rest!!!

 5. #5
  Senior Member
  Join Date
  Jul 2006
  Thanks
  2
  Thanked 23 Times in 16 Posts

  Quote Originally Posted by Sutaris View Post
  yes it means something like to obstruct, or to hinder (found it in a dictionary), but what does tjerve means?
  oh that means other people

  so its .."pengon" other people lol

 6. #6
  Senior Member Sutaris's Avatar
  Join Date
  Jul 2006
  Thanks
  12
  Thanked 51 Times in 41 Posts

  ah okay so the last sentence is... the difference...other people it obstructs you'all? (sorry, it doesnt make any sense to me...:P)

  and so...he is singing that he is/was with a girl that is...10 years younger than he is?

 7. #7
  Senior Member
  Join Date
  Jul 2006
  Thanks
  2
  Thanked 23 Times in 16 Posts

  Quote Originally Posted by Sutaris View Post
  ah okay so the last sentence is... the difference...other people it obstructs you'all? (sorry, it doesnt make any sense to me...:P)

  and so...he is singing that he is/was with a girl that is...10 years younger than he is?
  yes and people dont really aprove and they look down on it

  thats pretty much what that line means as well

 8. #8
  Senior Member
  Join Date
  Dec 2006
  Thanks
  84
  Thanked 258 Times in 190 Posts

  it means This difference bothers other people

  pengon is used slangly for bother like "ti me pengon" "you bug me" but it also means trip "u pengova ne shkallet" "i tripped on the stairs" lol

 9. #9
  Senior Member Sutaris's Avatar
  Join Date
  Jul 2006
  Thanks
  12
  Thanked 51 Times in 41 Posts

  okay i understand thanks for everything, sorry i am being soo nagging and all, but i'm trying to understand albanian :P

 10. #10
  Senior Member
  Join Date
  Dec 2006
  Thanks
  84
  Thanked 258 Times in 190 Posts

  It's no problem at all, we're glad we can help : ) Feel free to ask about anything, it's how you learn!

 11. #11
  Senior Member Sutaris's Avatar
  Join Date
  Jul 2006
  Thanks
  12
  Thanked 51 Times in 41 Posts

  falemnderit shumë! mundem të flas pak shqip, dhe nganjëherë mundem t'i kuptoj tekste kënge, por nuk teksti i cilin unë ju pyta për të përktheni.. ishte shumë i vështirë për mua (nuk e di nëse shkrova gjithçka i përkryer, por unë e kam provuar)

 12. #12
  Senior Member
  Join Date
  Dec 2006
  Thanks
  84
  Thanked 258 Times in 190 Posts

  Shum bukur po e plet shqipen. Ke disa gabime por ne teresi mir po e flet : ) Nese ke ndonje pyetje per shkrim mos u ngurro dhe pyet lirisht. Ne duhem t'i ndihmojme ato qe deshirojne ta mesojne gjuhen tone!

 13. #13
  Senior Member Sutaris's Avatar
  Join Date
  Jul 2006
  Thanks
  12
  Thanked 51 Times in 41 Posts

  falemnderit përsëri je shumë miqësor. po provoj të mësoj gjuhën tuaj, por nuk është e lehtë për mua, se s'ka ndonjë libra për gjuhën shqipe (nuk në Hollandën ) prandaj, jam i lumtur që takova njerëzit e cilët munden të ndihmojnë me mësimin tim.

 14. #14
  Senior Member
  Join Date
  Jul 2006
  Thanks
  2
  Thanked 23 Times in 16 Posts

  Quote Originally Posted by Sutaris View Post
  falemnderit pėrsėri je shumė miqėsor. po provoj tė mėsoj gjuhėn tuaj, por nuk ėshtė e lehtė pėr mua, se s'ka ndonjė libra pėr gjuhėn shqipe (nuk nė Hollandėn ) prandaj, jam i lumtur qė takova njerėzit e cilėt munden tė ndihmojnė me mėsimin tim.
  whoa.... you speak so perfect
  ...slight mistakes on like 1 or 2 words
  but very impressive

 15. #15
  Senior Member Sutaris's Avatar
  Join Date
  Jul 2006
  Thanks
  12
  Thanked 51 Times in 41 Posts

  haha thanks, this is actually the first time i really write albanian

 16. #16
  Senior Member Sutaris's Avatar
  Join Date
  Jul 2006
  Thanks
  12
  Thanked 51 Times in 41 Posts

  hi, i tried to translate a song by Ermal Fejzullahu myself, so i wondered if you could please take a look how i did?

  Mė fal - Ermal Fejzullahu


  e di,perfekt nuk isha
  i know, i wasn't perfect
  dashuri te madhe kisha
  i had a big love
  tasht mua ma shum se veten
  now, me much because self < don't understand this one
  si ta kaloj jeten
  how to overcome life

  dashuria ka gabime
  love has faults
  te kam lendu e vetmja ime
  i have hurt you, my only one
  tasht po te kerkoj falje
  now i am apologizing
  nuk ka me rrugdalje
  there isn't an exit anymore

  sikur edhe 5 minuta
  like five minutes
  ti jetoj ne ket jet
  to live them in this life
  me ty dua ta qoj
  i want you to wake it < ???
  se nuk jetohet vet
  because it doesn't live itself

  (ref)
  me fal per imtesira
  i'm sorry for the details
  me fal per xhelozi
  i'm sorry for the jealousy
  me fal se pa ty smundem
  i'm sorry, because without you i can't
  pa ty jeta ska kuptim
  without you, life has no meaning

  e di tani ku shkove
  now i know where you went
  plag te shumta me shkaktove
  you caused me many wounds
  por fajin un vet e pata
  but i had the blame myself
  nuk shkojn net e gjata
  the long nights don't go


  well...not perfect, but could you then try to explain what i did wrong ?

 17. #17
  Senior Member
  Join Date
  Dec 2006
  Thanks
  84
  Thanked 258 Times in 190 Posts

  Mė fal - Ermal Fejzullahu


  e di,perfekt nuk isha
  i know, i wasn't perfect
  dashuri te madhe kisha
  i had a big love
  tasht mua ma shum se veten
  now, me much because self < don't understand this one
  now more then myself
  si ta kaloj jeten
  how to overcome life "how will i live my life (without you)"

  dashuria ka gabime
  love has faults
  te kam lendu e vetmja ime
  i have hurt you, my only one
  tasht po te kerkoj falje
  now i am apologizing "now i am asking for an apology from you" po te kerkoj - i am asking from you falje-forgiveness
  nuk ka me rrugdalje
  there isn't an exit anymore <- literally this is correct but this also means there is no other choice

  sikur edhe 5 minuta
  like five minutes sikur - even for like 5 more minutes edhe means more
  ti jetoj ne ket jet
  to live them in this life
  me ty dua ta qoj wrong lyrics"me ty dua ti arxhoj" "i want to waste them with you"
  i want you to wake it < ???
  se nuk jetohet vet
  because it doesn't live itself - "because you can't live alone"
  (ref)
  me fal per imtesira
  i'm sorry for the details
  me fal per xhelozi
  i'm sorry for the jealousy
  me fal se pa ty smundem
  i'm sorry, because without you i can't
  pa ty jeta ska kuptim
  without you, life has no meaning

  e di tani ku shkove
  now i know where you went
  plag te shumta me shkaktove
  you caused me many wounds
  por fajin un vet e pata
  but i had the blame myself
  nuk shkojn net e gjata
  the long nights don't go


  this is extremely impressive! you did very well

 18. #18
  Senior Member Sutaris's Avatar
  Join Date
  Jul 2006
  Thanks
  12
  Thanked 51 Times in 41 Posts

  thank you very much for correcting, the song wasn't too difficult for me, but if it is not your native language, some things sound a bit weird if you translate them

 19. #19
  PuroShqiptare0101
  Guest

  Default Me fal by ermal fejzullahu

  e di,perfekt nuk isha
  I know i wasn't perfect
  dashuri te madhe kisha
  i had a great love
  tasht mua ma shum se veten si ta kaloj jeten < those lines don't make sense without each other.
  How i go on living alone

  dashuria ka gabime
  Love has its faults
  te kam lendu e vetmja ime
  I have wounded my only one.
  tasht po te kerkoj falje nuk ka me rrugdalje
  Now i am looking for forgivness there isn't a way out.

  sikur edhe 5 minuta
  like 5 minutes
  ti jetoj ne ket jet
  you live this life
  me ty dua ta qoj
  I want to wake up with you. (he means like i want to wake up next to you)
  se nuk jetohet vet
  Because this life isn't worth living alone.

  (ref)
  me fal per imtesira
  i'm sorry for the imtimacy
  me fal per xhelozi
  i'm sorry for the jealousy
  me fal se pa ty smundem pa ty jeta ska kuptim
  I'm sorry but without you life has no meaning.

  e di tani ku shkove
  I know where you went
  plag te shumta me shkaktove
  you have caused me many wounds.
  por fajin un vet e pata
  I only have the fault
  nuk shkojn net e gjata
  the nights don't pass long enough


  other than a few misunderstandings the translation was very good.

 20. #20
  Senior Member
  Join Date
  Dec 2006
  Thanks
  84
  Thanked 258 Times in 190 Posts

  ?? I'm pretty sure i already gave sutaris feedback on his mistakes..

Similar Threads

 1. Look here before posting: Alphabetical listing of translated songs!
  By tzina772000 in forum Greek lyrics translation
  Replies: 33
  Last Post: 10-08-2010, 07:46 AM
 2. albanian ; dani-me 7 dry translation to english
  By Greshopa in forum Albanian lyrics translation
  Replies: 5
  Last Post: 11-11-2009, 07:59 PM
 3. English Translation for Leily Nahary by Amr Diab
  By BDancer in forum Arabic lyrics translation
  Replies: 5
  Last Post: 06-05-2009, 12:13 PM
 4. English Translation of Manį's La Sirena
  By Carmen Rindfleisch in forum Spanish lyrics translation
  Replies: 4
  Last Post: 09-20-2008, 01:33 AM
 5. Juanes - Volverte a ver English Translation
  By aussiesmile in forum Spanish lyrics translation
  Replies: 3
  Last Post: 11-04-2007, 07:34 AM

Posting Permissions