Page 8 of 14 FirstFirst ... 456789101112 ... LastLast
Results 141 to 160 of 279
 1. #141
  Senior Member
  Join Date
  Feb 2009
  Thanks
  3
  Thanked 0 Times in 0 Posts

  Quote Originally Posted by i'm little one View Post
  jас сум македонка во душата и русин во животот
  мислеше jас сум момче, но многу ми е жал jас сум жена
  што правеш и како е времето таму?

  хаха

  Времето е добро, ама, Австраљанците понекогаш се досадни хаха.

  Како е твојот живот во Россија?

 2. #142
  Senior Member i'm little one's Avatar
  Join Date
  Nov 2008
  Thanks
  45
  Thanked 141 Times in 122 Posts

  Quote Originally Posted by macorules94 View Post
  хаха

  Времето е добро, ама, Австраљанците понекогаш се досадни хаха.

  Како е твојот живот во Россија?
  ооо моjот живот е супер и дозволува да зборувам jас се насладувам на тоа инаку,дали работиш или студираш?
  прости jас прашувам многу прашањи,но jас сум љубопитена толку многу

 3. #143
  Senior Member
  Join Date
  Feb 2009
  Thanks
  3
  Thanked 0 Times in 0 Posts

  Quote Originally Posted by i'm little one View Post
  ооо моjот живот е супер и дозволува да зборувам jас се насладувам на тоа инаку,дали работиш или студираш?
  прости jас прашувам многу прашањи,но jас сум љубопитена толку многу
  хаха добро

  Јас студирам. Јас сум 15. Колку години си ти?

 4. #144
  Senior Member i'm little one's Avatar
  Join Date
  Nov 2008
  Thanks
  45
  Thanked 141 Times in 122 Posts

  ооо мило ми е што ти студирашjас сум 20,но тоа е таjна
  од каде знаш македонски?

 5. #145
  Senior Member
  Join Date
  Feb 2009
  Thanks
  3
  Thanked 0 Times in 0 Posts

  Quote Originally Posted by i'm little one View Post
  ооо мило ми е што ти студирашjас сум 20,но тоа е таjна
  од каде знаш македонски?
  Јас знам Македонски оти мајками и татко ми и баба ми и дедо ми зборуваја македонски од кога сум роден

  Во 2007 се научив Кирилица, оти почнав да гледам Булгарска Планета ТВ. И од тоа се научив и Бугарската Кирилица ххаа

 6. #146
  Senior Member i'm little one's Avatar
  Join Date
  Nov 2008
  Thanks
  45
  Thanked 141 Times in 122 Posts

  ооо мило ми е што имаш тако семејство:d
  и колку многу языци знаш?

 7. #147
  Senior Member
  Join Date
  Feb 2009
  Thanks
  3
  Thanked 0 Times in 0 Posts

  Яс знам английский, Македонский, Българский, Сърпский-Хърватский-Босанский

  И, малко Русский разбирам

  Колку Языци знаешь ты?
  Last edited by macorules94; 04-27-2009 at 11:37 PM.

 8. #148
  Senior Member i'm little one's Avatar
  Join Date
  Nov 2008
  Thanks
  45
  Thanked 141 Times in 122 Posts

  jас знам Русский,Англиски,украински(толку заборавам украински затоа што не зборувам многу,немам човек со кого могу да зборувам,ти знаш тоа е Москва))
  разбирам Македонский,Сърпский,Хърватский))
  но в последни денови почнувам да заборавам Македонски,ооо тоа е лошо
  што има ново ти?

 9. #149
  Senior Member
  Join Date
  Feb 2009
  Thanks
  3
  Thanked 0 Times in 0 Posts

  Хаха, и яс полека заборавам некои зборови во македонски оти само англиски зборувам. Нема нищо ново, се исто.

  Да ти кажам нещо..

  Могу, е Можам.. во македонски
  Знаш, е Знаеш.

  хаха, ако, исто е.

  Я не знаю только Русский, но ќе пробам:

  Я хочу пойти в Россия один день. Я люблю русский песни. Там есть некого македонский в Москва?

 10. #150
  Senior Member i'm little one's Avatar
  Join Date
  Nov 2008
  Thanks
  45
  Thanked 141 Times in 122 Posts

  ооо знам како е кога забораваш зборови,но ти знаеш руски како македонски но има тежка граматика како Сърбский
  сакам да прашувам тебе како ке биде правилно по сърбски:"нема на чему",или"нема за чему",бидеjки во интернет најдев "нема за чему",и во речник најдев "нема на чему",и мислам тое е погрешка некаде
  мислам да имаме македонци во Москва но не толку многу како jас сакам
  ти зборуваш по руски добро но гледам малку погрешките но ако сакаш ке учам тебе руски и тоа ке биде добро за други македонци тука и таму

 11. #151
  Senior Member
  Join Date
  Feb 2009
  Thanks
  3
  Thanked 0 Times in 0 Posts

  Хаха, си мыслам може да быде двайцата. "нема на чему" И "нема за чему". Исти се.

  Хаха, да... учи ме Русский, хочу да знаю... ако го реков тоа добро.

 12. #152
  Senior Member i'm little one's Avatar
  Join Date
  Nov 2008
  Thanks
  45
  Thanked 141 Times in 122 Posts

  хахах добро ,можеш да прашаш слободно
  ну и какой будет твой первый вопрос??

 13. #153
  Senior Member
  Join Date
  Feb 2009
  Thanks
  3
  Thanked 0 Times in 0 Posts

  Start with the Basics.

  Јас = Я

  Ти = ты

  Тебе = Тебе (Тјебје)

  Мене = Мене (Мјење)

  Сега = ?

  Тогаш = ?

  Кога = Когда? Си мыслам

  Каде = Где? Си мыслам

  Тука = ?

  Така =

  Како =

  Нема = Нема, си мыслам

  Не знам = Не знаю

  Тие = ?

  Вие = Вы.. си мислам

  Ние = ?

  Нас = ?

  Вас = ?

  Во = В/У/Во(ва) си мислам

  Со = С/Со (са) си мислам

  Да = Да

  Не = Нет
  Last edited by macorules94; 05-08-2009 at 03:50 AM.

 14. #154
  Senior Member i'm little one's Avatar
  Join Date
  Nov 2008
  Thanks
  45
  Thanked 141 Times in 122 Posts

  Јас = Я

  Ти = ты

  Тебе = Тебе (Тјебје)
  за тебе=для тебя/за тебя

  Мене = Мне/меня (Мње)
  за мене=за меня/для меня


  Сега = сейчас

  Тогаш = тогда

  Кога = Когда

  Каде = Где

  Тука = здесь

  Таму=там

  Така = так,таким образом,так что...

  Како = как,каким образом

  Нема = не иметь,быть без чего-либо,быть лишенным чего-либо

  Не знам = Не знаю

  Тие = они

  Вие = Вы

  Ние = мы

  Нас = нас

  Вас = вас

  Во = В/У,около,к

  Со = С/Со,в,на,У

  Да = Да

  Не = Нет

 15. #155
  Senior Member
  Join Date
  Feb 2009
  Thanks
  3
  Thanked 0 Times in 0 Posts

  Fala

  Можам = Могу

  видам = ?

  Видиш = ?

  Живеам = ?

  Кай (Кай мене, кай тебе етк.)

  Имам = ?
  Last edited by macorules94; 05-08-2009 at 07:44 AM.

 16. #156
  Senior Member i'm little one's Avatar
  Join Date
  Nov 2008
  Thanks
  45
  Thanked 141 Times in 122 Posts

  нема проблем

  Можам =я могу

  види=видеть,увидеть,заметить,показаться
  видам = я вижу
  види со некого=повидаться,увидеться

  Видиш = ты видишь

  Живеам =я живу

  Кай (Кай мене, кай тебе етк.)=о,у,к (ко/обо мне,к тебе)

  Имам = я имею(у меня есть что-то)
  Last edited by i'm little one; 05-09-2009 at 12:19 AM.

 17. #157
  Senior Member
  Join Date
  Feb 2009
  Thanks
  3
  Thanked 0 Times in 0 Posts

  Хей, защо по некои "го" се кажва, "во", како, ничего = ничево

  И защо некои "о" се веле "а", како, Тобой = Табой... защо?

  И защо некои "г" се велат "х" ?

 18. #158
  Senior Member i'm little one's Avatar
  Join Date
  Nov 2008
  Thanks
  45
  Thanked 141 Times in 122 Posts

  здраво
  наjдев правило зошто тоа ке биде онака,и пишувам тебе тука
  но тоа е на руском и ако не ке разумеш то можеш прашуваш мене слободно

  http://gimn56.tsu.ru/proekt/rus5/soglasnye.htm

  http://gimn56.tsu.ru/proekt/rus5/sochetania.htm

  http://gimn56.tsu.ru/proekt/rus5/glasnye.htm

  http://gimn56.tsu.ru/proekt/rus5/podskazka.htm

  http://gimn56.tsu.ru/proekt/rus5/prozess.htm

 19. #159
  Senior Member
  Join Date
  Feb 2009
  Thanks
  3
  Thanked 0 Times in 0 Posts

  I don't understand a thing

 20. #160
  Senior Member i'm little one's Avatar
  Join Date
  Nov 2008
  Thanks
  45
  Thanked 141 Times in 122 Posts

  ok ill explain u like i understand and know that thing
  in Russian we r havin consonants which can be sonants and breath consonants.

  Звонкие парные(Ringing sonants which havin a pair)
  [б в г д ж з]

  Глухие парные(Deaf breath consonants,which havin pair)
  [п ф к т ш с]

  Звонкие непарные(Ringing sonants which dont have a pair)
  [й' л м н р]

  Глухие непарные(Deaf breath consonants,which dont have pair)
  [ц х щ' ч']

  f they r havin a pair it means that ull write "пруд(impoundment)" but say"прут"
  б is pair of п
  в is pair of ф
  г is pair of к
  д is pair of т
  ж is pair of ш
  з is pair of с


  Changes in the agreeable sounds on the sonority - the dullness

  if consonant stand in the end of the word it ll be stupefaction of the paired ringing consonant
  "пруд(impoundment)" but say"прут"

  if Ringing paired consonant before the paired deaf then stupefaction of the paired the ringing consonant
  пряж<ка(buckle) — [пр'Ашка]

  if Deaf paired consonant before the paired ringing then vocalization of the paired deaf consonant
  вок<зал(railway station) — [вагзАл]

  and there r the law of the nieighbour from right side it means that in the sonority or dullness of consonants point the next letter which stand after that consonant

  ohh tell u honestly its so hard to explain it its more easier to talk in russian and learn that thing then ull understand
  but i hope it got more clear for u now

Page 8 of 14 FirstFirst ... 456789101112 ... LastLast

Similar Threads

 1. Learning Russian language
  By marmaris in forum Learning Russian language
  Replies: 534
  Last Post: 11-02-2016, 05:33 PM
 2. Learning Bulgarian language
  By turhanbg in forum Learning Bulgarian language & Misc. translations
  Replies: 1663
  Last Post: 03-30-2014, 04:17 PM
 3. Learning Romanian language
  By dya in forum Learning Romanian language
  Replies: 1912
  Last Post: 09-04-2013, 08:16 AM
 4. hi who u want Learning Arabic language
  By majed in forum Arabic lyrics translation
  Replies: 2
  Last Post: 07-10-2008, 05:19 AM

Posting Permissions