please help me to translate this in english: Ismail Kadare - LAMTUMIRA E FUNDIT

Thread: please help me to translate this in english: Ismail Kadare - LAMTUMIRA E FUNDIT

Tags: None
 1. pinkdiamond said:

  Default please help me to translate this in english: Ismail Kadare - LAMTUMIRA E FUNDIT

  please someone help me to translate this in english.  Lamtumira e Fundit

  Kurora dhe kurora pa mbarim,
  Kurora gjithe lule ,gjithe yje;
  Dhe sy te perlotur me trishtim
  Dhe pamje e rende zije.

  O shoke! Per te fundit here sot,
  Babane po percjell turm, e pasosur
  Me dhembje te kulluar e me lot,
  Me zemer te plagosur.

  Dhe ja tani, mes heshtjes, ne eter,
  Nje ze i njohur ,qarte po degjohet.
  Ne emer tone sot, shoku Enver,
  Perpara tije betohet.

  Ne gjysme-shtiz flamuret era tund
  Gjemim topash ndihen ne hapsire;
  I jep Stalinit turma e pafund,
  T e fundit lamtumire.

  Pra, lamtumire mik i madh ,baba!
  Cdo zemer sot i thote lamtumire.
  Se bashku me Leninin krah per krah
  Ay ka per tu shtrire.

  Pushon tashti Ay ne qetesi,
  Por, jo! Ai nuk vdiq! Vazhdon te rroje!
  Dhe fjale" e ti e urte perseri
  Perpara do te na coje!
   
 2. Korcare19 said:

  Default

  Quote Originally Posted by pinkdiamond View Post
  please someone help me to translate this in english.
  Lamtumira e Fundit
  The last farewell

  Kurora dhe kurora pa mbarim,
  wreaths and wreaths without an end
  Kurora gjithe lule ,gjithe yje;
  wreaths with flowers and full of stars
  Dhe sy te perlotur me trishtim
  And teary eyes with sadness
  Dhe pamje e rende zije.
  and a heavy image of grief/mourning
  O shoke! Per te fundit here sot,
  Friends! For the last time today
  Babane po percjell turm, e pasosur
  This crowd with no finish accompnaies father
  Me dhembje te kulluar e me lot,
  With drained hurt and with tears
  Me zemer te plagosur.
  With a wounded heart

  Dhe ja tani, mes heshtjes, ne eter,
  And now, midst silence, in ether?
  Nje ze i njohur ,qarte po degjohet.
  A familiar voice, is clearly heard
  Ne emer tone sot, shoku Enver,
  In our name today, our friend Enver
  Perpara tije betohet.
  In front of him vows/pledges

  Ne gjysme-shtiz flamuret era tund
  In mid pole the wind sways flags
  Gjemim topash ndihen ne hapsire;
  Canons are felt in open air (*1)
  I jep Stalinit turma e pafund,
  The endless crowd gives Stalin
  T e fundit lamtumire.
  The last goodbye

  Pra, lamtumire mik i madh ,baba!
  So farewell great friend, father!
  Cdo zemer sot i thote lamtumire.
  Every heart today says farewell
  Se bashku me Leninin krah per krah
  Together with Lenin, arm in arm
  Ay ka per tu shtrire.
  He will lie (lay)

  Pushon tashti Ay ne qetesi,
  He rests now in peace
  Por, jo! Ai nuk vdiq! Vazhdon te rroje!
  But no! he did not die! he continues to live!
  Dhe fjale" e ti e urte perseri
  And his wise words again
  Perpara do te na coje!
  Will take us forward!
  1. gjemim = really loud sound that echos
  top = ball