@ pansellinos: o.O не съм знаела,че говориш и руски ... ти ме изненадваш непрекъснато![]()
Eins.. hier kommt die Sonne
Zwei..hier kommt die Sonne
Drei.. hier kommt die Sonne
Vier
Fünf
Sechs
Sieben..
Acht..
Neun.....
Ich hab' keine Lust.
"У нас совсем ещё не тепло, а очень даже холодно" or, more freely, "У нас как раз не тепло, а очень даже наоборот".
По мое време руският беше задължителен език, започвахме да го учим в трети клас.Originally Posted by tedinkyyy
Пък и е хубав, обичам го.
А и знаеш ли що литература има по техните сайтове, да са живи, здрави и все така щедри.![]()
It's funnier in Enochian
*nods head as if she understands, but yet has no idea*
ೋღ♥ღೋ...обичам България..Моите душа и сърце принадлежат на България. За мен България е най-хубавата страна на света...ೋღ♥ღೋ
@ pansellinos: аха,до 89-та всеки българин е трябвало да знае рускичак ми се иска и аз да съм хванала тоя период
и напълно подкрепям: русский язык такой красивый :Р
Vier
Fünf
Sechs
Sieben..
Acht..
Neun.....
Ich hab' keine Lust.
То руски и досега се учи в гимназията. Дори и аз съм го учил като трети език.
Друг е въпроса, че по-грозен език не съм чувал и направо го намразих след като почнах да го уча... Така и не го научих (което не е повод за хвалба), мисля че 3 езика ми стигат, сега съм се нарамил с изключително тежката задача да уча финландски. Добре че е една приятелка от угро-финската катедра, че да ми помага с учебници![]()
Всичко е лъжа, заблуда и лъжа, заблуда, всичко е лъжа...
През 89-а аз бях в четвърти клас, но така или иначе продължих с руския дори в гимназията.По онова време огромна част от литературата беше на руски, а в руските книжарници се намираха прекрасни книги на безценица (една рубла беше 80 стотинки). Сега пък имат богати онлайн библиотеки и торенти.
А на английски се записах във втори клас, макар че тогава не беше сред предпочитаните езици.
Финският е приятен и мелодичен. Ако някъде си намериш Finnish: An Essential Grammar на Fred Karlsson - грабвай я. По моему това е най-изчерпателната и добре поднесена граматика. Преди две години си я купих за двайсетина евро, не вярвам сега цената да е различна. За начинаещи полезни са Suomea suomeksi 1 и 2 на Olli Nuutinen.Originally Posted by NyLoN_BoY
Че какво му е на руския? Карелският е със силно руско влияние, но не ми звучи никак грозно. :Р
А и е несравнимо удоволствие да четеш в оригинал Чехов или Булгаков. Или пък Илф и Петров, Стругацки...![]()
It's funnier in Enochian
this new atl is annoying me now![]()
ೋღ♥ღೋ...обичам България..Моите душа и сърце принадлежат на България. За мен България е най-хубавата страна на света...ೋღ♥ღೋ
What is it you don't like about it?![]()
It's funnier in Enochian
ATL seems the same to me as it's always been....
panselinos skolko (kak mnogo?) jeziki mozhesh govorit?
Ники, всеки с вкуса сиНа мен пък гръцкият ми е грозен... някак прекалено съскащ :/
И да,pansellinos, и на мен ми е интересно колко езика всъщност говориш? (или поне имаш някаква бегла представа от тях)
п.п. а финският е як наистина... макар че и в него май няма ч,ш,ж.. :/
Vier
Fünf
Sechs
Sieben..
Acht..
Neun.....
Ich hab' keine Lust.
Do "dead" languages count?Well, I work with languages.
Пренебрежимо малко, почти нищожно в сравнение с, да речем, шведското. Заемките в по-голямата си част са християнски термини: "кръст", "отец" и пр.Originally Posted by NyLoN_BoY
Не ти препоръчвам Хеликон. Е, освен ако не настояваш да платиш 78 кинта за книжка (току-що проверих). Можеш да си купиш граматиката от друго място за 23 евро - разликата не е за пренебрегване.Originally Posted by NyLoN_BoY
Ъм... И откъде-накъде ще имам подобни щения? Литературата си е литература, какво има да те "впечатлявам"? Не ми е бащиния.Originally Posted by NyLoN_BoY
Ако ядеш салата, едва ли го правиш, за да впечатлиш някого. Същото е, книгите са храна.
Четенето за мен е много интимно и индивидуално преживяване, свещенодействие дори.
Впечатление, приятелю, правят празноглавието, кича и пошлостта, като крещящо напомпаните със силикон джуки, примерно.
П.П. Теди, не знам дали това отговаря на въпроса ти, но аз съм лингвист; езиците са "инструментите" ми.![]()
It's funnier in Enochian
И аз не харесвам Хеликон, но за съжаление друга добра книжарница в Търново... няма. Което е срамно за град, развивал писмената традиция векове наред, но какво да се прави.
А шведското влияние е нормално за финския, все пак са били 7 века под тяхно робство и шведския си е официален език във Финландия, но хората, които ползват шведски във Финландия са изключително малък процент (и то само около района на Хелзинки) в сравнение със финландското население. Много финландци дори не знаят шведски като протест срещу шведското влияние във Финландия.
А за литературата -хм... не ми е любимото изкуство. Аз съм от музикално семейство, където повече се е тачила музиката, отколкото литературата. Не я харесвам, просто не ми доставя онова удоволствие, което описваш.
За езиково влияние става дума, не за това кой какъв език говори. Славянското е значително по-слабо.
Пък и е по-лесно е да накараш някой фин да подскочи, ако му кажеш нещо за руския.
Имаш ли дебитна/кредитна карта?
It's funnier in Enochian
Панселинос (Ева мисля,че беше :d) а каква е филологията ти всъщност (предполагам,че си завършила това)
Просто много ме радва,като разбера за още някой, който се занимава с лингвистика.. защото и аз туй поприще си избрах![]()
Vier
Fünf
Sechs
Sieben..
Acht..
Neun.....
Ich hab' keine Lust.