Bulgarian chit-chat off topic PART 3

Thread: Bulgarian chit-chat off topic PART 3

Tags: None
  1. panselinos's Avatar

panselinos said:

Quote Originally Posted by Nere View Post
    ja zhivu ryadom s more...
    "Рядом с мореМ" - instrumental case.

Quote Originally Posted by Nere
    seychas net leto, no ochen xolodno
    I didn't quite get that. It doesn't sound proper in Russian.
    Perhaps "Не лето - xолодно же"? Or "У нас совсем не лето, холодно"?
    It's funnier in Enochian

2. tedinkyyy's Avatar

tedinkyyy said:

@ pansellinos: o.O не съм знаела,че говориш и руски ... ти ме изненадваш непрекъснато
    Eins.. hier kommt die Sonne
    Zwei..hier kommt die Sonne
    Drei.. hier kommt die Sonne
    Vier
    Fünf
    Sechs
    Sieben..
    Acht..
    Neun.....
    Ich hab' keine Lust.

3. Nere said:

Quote Originally Posted by panselinos View Post
    Perhaps "Не лето - xолодно же"? Or "У нас совсем не лето, холодно"?
    "it's not very summery here, actually it's very cold" was what i'd have said in english, i guess "u nas sovsem ne leto, xolodno" would sound a lot better.

actually, wouldn't it be better to say "u nas ne leto, sovsem xolodno" ?

4. panselinos's Avatar

panselinos said:

"it's not very summery here, actually it's very cold" was what i'd have said in english, i guess "u nas sovsem ne leto, xolodno" would sound a lot better.

actually, wouldn't it be better to say "u nas ne leto, sovsem xolodno" ?
    "У нас совсем ещё не тепло, а очень даже холодно" or, more freely, "У нас как раз не тепло, а очень даже наоборот".

Quote Originally Posted by tedinkyyy
    не съм знаела,че говориш и руски ... ти ме изненадваш непрекъснато
    По мое време руският беше задължителен език, започвахме да го учим в трети клас. Пък и е хубав, обичам го.
    А и знаеш ли що литература има по техните сайтове, да са живи, здрави и все така щедри.
    It's funnier in Enochian

5. LadyDiamond.дама диамант's Avatar

LadyDiamond.дама диамант said:

*nods head as if she understands, but yet has no idea*
    ೋღ♥ღೋ...обичам България..Моите душа и сърце принадлежат на България. За мен България е най-хубавата страна на света...ೋღ♥ღೋ

6. tedinkyyy's Avatar

tedinkyyy said:

@ pansellinos: аха,до 89-та всеки българин е трябвало да знае руски чак ми се иска и аз да съм хванала тоя период и напълно подкрепям: русский язык такой красивый :Р
    Vier
    Fünf
    Sechs
    Sieben..
    Acht..
    Neun.....
    Ich hab' keine Lust.

7. NyLoN_BoY's Avatar

NyLoN_BoY said:

Quote Originally Posted by tedinkyyy View Post
    @ pansellinos: аха,до 89-та всеки българин е трябвало да знае руски чак ми се иска и аз да съм хванала тоя период и напълно подкрепям: русский язык такой красивый :Р
    То руски и досега се учи в гимназията. Дори и аз съм го учил като трети език.
    Друг е въпроса, че по-грозен език не съм чувал и направо го намразих след като почнах да го уча... Така и не го научих (което не е повод за хвалба), мисля че 3 езика ми стигат, сега съм се нарамил с изключително тежката задача да уча финландски. Добре че е една приятелка от угро-финската катедра, че да ми помага с учебници
    Всичко е лъжа, заблуда и лъжа, заблуда, всичко е лъжа...

8. panselinos's Avatar

panselinos said:

През 89-а аз бях в четвърти клас, но така или иначе продължих с руския дори в гимназията. По онова време огромна част от литературата беше на руски, а в руските книжарници се намираха прекрасни книги на безценица (една рубла беше 80 стотинки). Сега пък имат богати онлайн библиотеки и торенти.

А на английски се записах във втори клас, макар че тогава не беше сред предпочитаните езици.

Quote Originally Posted by NyLoN_BoY
    сега съм се нарамил с изключително тежката задача да уча финландски.
    Финският е приятен и мелодичен. Ако някъде си намериш Finnish: An Essential Grammar на Fred Karlsson - грабвай я. По моему това е най-изчерпателната и добре поднесена граматика. Преди две години си я купих за двайсетина евро, не вярвам сега цената да е различна. За начинаещи полезни са Suomea suomeksi 1 и 2 на Olli Nuutinen.

Че какво му е на руския? Карелският е със силно руско влияние, но не ми звучи никак грозно. :Р
    А и е несравнимо удоволствие да четеш в оригинал Чехов или Булгаков. Или пък Илф и Петров, Стругацки...
    It's funnier in Enochian

9. LadyDiamond.дама диамант's Avatar

LadyDiamond.дама диамант said:

this new atl is annoying me now
    ೋღ♥ღೋ...обичам България..Моите душа и сърце принадлежат на България. За мен България е най-хубавата страна на света...ೋღ♥ღೋ

10. panselinos's Avatar

panselinos said:

What is it you don't like about it?
    It's funnier in Enochian

11. Nere said:

ATL seems the same to me as it's always been....

panselinos skolko (kak mnogo?) jeziki mozhesh govorit?

12. NyLoN_BoY's Avatar

NyLoN_BoY said:

През 89-а аз бях в четвърти клас, но така или иначе продължих с руския дори в гимназията. По онова време огромна част от литературата беше на руски, а в руските книжарници се намираха прекрасни книги на безценица (една рубла беше 80 стотинки). Сега пък имат богати онлайн библиотеки и торенти.

А на английски се записах във втори клас, макар че тогава не беше сред предпочитаните езици.

Финският е приятен и мелодичен. Ако някъде си намериш finnish: An essential grammar на fred karlsson - грабвай я. По моему това е най-изчерпателната и добре поднесена граматика. Преди две години си я купих за двайсетина евро, не вярвам сега цената да е различна. За начинаещи полезни са suomea suomeksi 1 и 2 на olli nuutinen.

Че какво му е на руския? Карелският е със силно руско влияние, но не ми звучи никак грозно. :Р
    А и е несравнимо удоволствие да четеш в оригинал Чехов или Булгаков. Или пък Илф и Петров, Стругацки...
    Не е само карелският, самият финландски има силно славянско влияние върху себе си.
    Иначе мерси за препоръката, Утре тичам към Хеликон да видим дали могат да ги намерят...

А иначе мен с литература трудно можеш да ме впечатлиш...

13. tedinkyyy's Avatar

tedinkyyy said:

Ники, всеки с вкуса си На мен пък гръцкият ми е грозен... някак прекалено съскащ :/

И да,pansellinos, и на мен ми е интересно колко езика всъщност говориш? (или поне имаш някаква бегла представа от тях)

п.п. а финският е як наистина... макар че и в него май няма ч,ш,ж.. :/
    Vier
    Fünf
    Sechs
    Sieben..
    Acht..
    Neun.....
    Ich hab' keine Lust.

14. NyLoN_BoY's Avatar

NyLoN_BoY said:

Ники, всеки с вкуса си На мен пък гръцкият ми е грозен... някак прекалено съскащ :/

И да,pansellinos, и на мен ми е интересно колко езика всъщност говориш? (или поне имаш някаква бегла представа от тях)

п.п. а финският е як наистина... макар че и в него май няма ч,ш,ж.. :/
    Нямат, но пък за сметка на това имат доста интересни гласни и забележете 15!!! падежа...

15. panselinos's Avatar

panselinos said:

panselinos skolko (kak mnogo?) jeziki mozhesh govorit?
    Do "dead" languages count? Well, I work with languages.

Не е само карелският, самият финландски има силно славянско влияние върху себе си.
    Пренебрежимо малко, почти нищожно в сравнение с, да речем, шведското. Заемките в по-голямата си част са християнски термини: "кръст", "отец" и пр.

]Иначе мерси за препоръката, Утре тичам към Хеликон да видим дали могат да ги намерят...
    Не ти препоръчвам Хеликон. Е, освен ако не настояваш да платиш 78 кинта за книжка (току-що проверих). Можеш да си купиш граматиката от друго място за 23 евро - разликата не е за пренебрегване.

А иначе мен с литература трудно можеш да ме впечатлиш...
    Ъм... И откъде-накъде ще имам подобни щения? Литературата си е литература, какво има да те "впечатлявам"? Не ми е бащиния.

Ако ядеш салата, едва ли го правиш, за да впечатлиш някого. Същото е, книгите са храна.
    Четенето за мен е много интимно и индивидуално преживяване, свещенодействие дори.

Впечатление, приятелю, правят празноглавието, кича и пошлостта, като крещящо напомпаните със силикон джуки, примерно.

П.П. Теди, не знам дали това отговаря на въпроса ти, но аз съм лингвист; езиците са "инструментите" ми.
    It's funnier in Enochian

16. NyLoN_BoY's Avatar

NyLoN_BoY said:

do "dead" languages count? well, i work with languages.

Пренебрежимо малко, почти нищожно в сравнение с, да речем, шведското. Заемките в по-голямата си част са християнски термини: "кръст", "отец" и пр.

Не ти препоръчвам Хеликон. Е, освен ако не настояваш да платиш 78 кинта за книжка (току-що проверих). Можеш да си купиш граматиката от друго място за 23 евро - разликата не е за пренебрегване.

Ъм... И откъде-накъде ще имам подобни щения? Литературата си е литература, какво има да те "впечатлявам"? Не ми е бащиния.

Ако ядеш салата, едва ли го правиш, за да впечатлиш някого. Същото е, книгите са храна.
    Четенето за мен е много интимно и индивидуално преживяване, свещенодействие дори.

Впечатление, приятелю, правят празноглавието, кича и пошлостта, като крещящо напомпаните със силикон джуки, примерно. :d
    И аз не харесвам Хеликон, но за съжаление друга добра книжарница в Търново... няма. Което е срамно за град, развивал писмената традиция векове наред, но какво да се прави.

А шведското влияние е нормално за финския, все пак са били 7 века под тяхно робство и шведския си е официален език във Финландия, но хората, които ползват шведски във Финландия са изключително малък процент (и то само около района на Хелзинки) в сравнение със финландското население. Много финландци дори не знаят шведски като протест срещу шведското влияние във Финландия.

А за литературата -хм... не ми е любимото изкуство. Аз съм от музикално семейство, където повече се е тачила музиката, отколкото литературата. Не я харесвам, просто не ми доставя онова удоволствие, което описваш.

17. panselinos's Avatar

panselinos said:

За езиково влияние става дума, не за това кой какъв език говори. Славянското е значително по-слабо.
    Пък и е по-лесно е да накараш някой фин да подскочи, ако му кажеш нещо за руския.

Имаш ли дебитна/кредитна карта?
    It's funnier in Enochian

18. tedinkyyy's Avatar

tedinkyyy said:

Панселинос (Ева мисля,че беше :d) а каква е филологията ти всъщност (предполагам,че си завършила това )
    Просто много ме радва,като разбера за още някой, който се занимава с лингвистика.. защото и аз туй поприще си избрах
    Vier
    Fünf
    Sechs
    Sieben..
    Acht..
    Neun.....
    Ich hab' keine Lust.

19. Nere said:

Do "dead" languages count? Well, I work with languages.
    yup, live and dead ;p.

20. NyLoN_BoY's Avatar

NyLoN_BoY said:

Имаш ли дебитна/кредитна карта?
    Дебитна имам, защо?